Zapiekanka makaronowa po bolońsku
Jeżeli nie wiecie co przygotować na obiad, zróbcie zapiekankę :) Pyszna i sycąca z dodatkiem warzyw. Mojemu mężczyźnie bardzo smakowała ;) Polecam :)
Składniki:
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 1 opakowanie spaghetti bolognese w proszku
- 300 g makaronu rurki
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- pół czerwonej papryki
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
+ dorzuciłam od siebie pół pęczka szczypiorku, koperku i pietruszki z własnego ogródka. I kilka plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Jeżeli ktoś nie ma, nie musi dodawać :)
Przygotowanie:
- Opakowanie spaghetti bolognese wymieszaj ze śmietaną, dodaj też 1,5 szklanki wody. (Ja dodałam tutaj jeszcze szczypiorek, koperek i pietruszkę)
- Marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju 3 minuty. Cebulę i kiełbasę pokrój w pół plastry, podsmaż. Dodaj surowy makaron. Wlej przygotowany sos ze śmietany i 2 łyżeczki koncentratu, gotuj 6 minut.
- Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj dokładnie całość folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 stopni przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zrumieni. :)
Smacznego!! :-)
To prawda, zapiekanka jest idealna na obiad, u nas pojawia się dość często :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna ;)
Usuńobiad jak dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad! To co u mnie zawsze i niezawodnie znika w mig:) Twoje przepisy bardzo mi sie podobaja :) Pozdr.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie ;) Również pozdrawiam :)
UsuńZjadłabym oj zjadła, głodna się zrobiłam a po obiedzie jestem. Jakie to dobre
OdpowiedzUsuńO tak, pyszne jest :) Polecam ;)
Usuń