sobota, 22 listopada 2014

Muszle ze szpinakiem i fetą

Muszle ze szpinakiem i fetą


Składniki : 
  • 400 g szpinaku
  • 1 opakowanie makaronu duże muszelki
  • 1 opakowanie sera feta
  • 50 g mozzarelli w wiórkach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, przyprawy.
Przygotowanie : 
  1. Makaron wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i skrop 1 łyżką oliwy. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy.
  3. Dodaj szpinak i duś, aż liście się zblanszują ( 3-4) min. Wsyp pokruszony ser feta i listki bazylii. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni ( grzanie góra- dół ). Dno naczynie żaroodpornego posmaruj oliwą.
  5. Napełnione farszem muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp mozzarellą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ustaw piekarnik na funkcję grill i zapiekaj jeszcze 5 minut. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz